psoriasis, skin, disease-5996424.jpg

Psoriáza – lupénka

Psoriáza – lupénka

Lupénka – psoriasis vulgaris, je nepříjemné chronické onemocnění, se kterým si západní medicína neví rady. Několik mých klientek s lupénkou bojuje již mnoho let.

Lupénky je více druhů – podrobný text z pohledu západní medicíny je zde na odkazu: https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/lupenka-vznik-priznaky-a-lecba/

Lupénkou trpí nejčastěji lidé s vrozenou konstitucí korpulentní jang podle tradiční čínské medicíny a pitto-kapha podle ájurvédy.

Lupénkou trpí můj otec i moje kamarádka Jana. Oba jsou konstituce korpulentní jang. Můj otec byl celý život malý, svalnatý, ale spíše hubený muž. Lupénka u něj propukla kolem čtyřicátého roku věku. Jana byla sportovkyně, učitelka tělocviku. Lupénka u ní propukla asi 10 let po úrazu páteře, kdy zůstala na vozíčku.

Co nedělat:

– nejíst kyselé, sladkokyselé chuti – tatarka, ocet, marmelády, kyselé kompoty

– nejíst syrové – listovou zeleninu blanšírovat, ovoce syrové vůbec nejíst

– nepoužívat směsi pálivého koření, obsahující chilli, pepř – grilovací, gulášové, kari…

– nepít víno ani pálenky

– jíst méně bílkovin, než je doporučováno – obzvláště živočišné bílkoviny omezit na minimum

– jíst maso co nejméně, obzvláště ne uzeniny a masa ostře kořeněná, grilovaná, silně zahřívající a zakyselující

– nekouřit

– nejíst sóju a výrobky z ní pro její působení na hormonální systém

– nejíst rajčata

Co dělat:

– jíst především zásadotvornou stravu – ráda s tím komukoliv poradím. Obvykle se doporučuje 20% stravy kyselinotvorné a 80% zásadotvorné.

– vařit – ideálně denně, nebo kupovat jídlo u kvalitní firmy, používat vhodné a nedráždivé koření

– jíst především rostlinné bílkoviny – z luštěnin, a jíst jich o něco méně, než je norma WHO. Tito lidé jsou vrozeně hodně osvalení, energie je horká suchá. Bílkoviny zahřívají a přispívají k růstu svalů – oni toto nepotřebují, právě naopak.

– vitamín C dodávat z rostlin mírné chuti jako je nať petržele, blanšírovaná cibule a naťová cibulka, krátce povařená růžičková kapusta, listová kapusta…

– potřebu ochladit se a zrychlit se, je možné zajistit čerstvě vařenými zeleninovými pokrmy

– ovocné rozvary dělat s mrkví, dýní, patizonem, cukínou – aby se případné ovocné kyseliny zmírnily

– velmi vhodná je petržel nať i kořen, pastinák – rozpouští nadměrné tkáně, které se pak vyloučí z těla močí a stolicí

– vhodné jsou mírně močopudné, zchlazující byliny – přeslička, zlatobýl, truskavec, tužebník, vřes, svízel, maceška

– vhodné jsou byliny ochraňující sliznice před suchem – jitrocel, mochna husí, mochna stříbrná, rehmanie, šatavarí

– velmi vhodné jsou zastudena lisované oleje, a sliznatá semínka, které dodávají šlakšnu – sliznatost. Jsou to například – ghí, lněný olej, dýňový olej, mandlový olej, lněná semínka namočená do vlažné vody, chia semínka, bazalková semínka…

Co dělám se svými klienty, kteří mají lupénku?

– Velmi vhodné jsou relaxační celotělové masáže jemným, nedráždivým olejem – většinou používám nosný jedlý slunečnicový olej, a nakapu do něj pár kapek EO levandule, fenykl, geranium

– při akupresuře se zaměřuji na celé hlavní dráhy orgánů a na mimořádné dráhy přední střední a zadní střední dráhu, aby se odstranily případné blokády energie qi. Používám i baňky zejména na shu body na dráze močového měchýře a na orgánové zóny na zádech.

– bylinky a stravu doporučuji individuálně – kromě lupénky má každý ještě něco dalšího

– učím tyto klientky dýchat plným jógovým dechem a doporučuji střídavý harmonizující dech – nádí šódhana, učím je práci s udijána bandhou – aby se naučili používat aktivně své břicho a trávicí oheň. Pracujeme především v zádrži po výdechu

– často nahrávám i koncentrační a relaxační techniku, kterou si klientka pak pouští doma několikrát, aby se působilo na mysl, kterou je třeba zklidnit a zharmonizovat

Co pomáhá kamarádce Janě?

– půsty – držívá jednou ročně týdenní půst, kdy lupénka zcela ustoupí a pak má 1 – 3 měsíce klid

– monodieta – několik dnů jí jen congee z bílé rýže + mungo fazolky (vařit každé zvlášť, rýži jen ve vodě, k mungu se dává majoránka, po uvaření smíchat, přisolit, dát lžíci ghí), pije bylinný čaj

– pravidelné masáže

– lázně a pitná kůra vincentky nebo jiné lázeňské minerální vody

– meditační pobyty, kdy je mimo domácí starosti

Pokud vás zajímají aktuální rady o zdraví, přidejte se do mé facebookové skupiny Co můžeme dělat, když……?.