coast, sea, beach, nature, summer, water, stones, ocean, heaven, spray, waves, beach, beach, beach, beach, beach-8308438.jpg

Co pro sebe v létě můžeme dělat?

V létě můžeme své tělo podpořit, pročistit, zklidnit a zchladit pomocí bylinných čajů z Manayupy nebo Guduchi, o kterých podrobněji píšu v e-booku Adaptogeny.

Jsou to výborné adaptogenní byliny s mírně zchlazujícím působením. Používáme je k letním detoxikacím, k předcházení zánětům a letním horečnatým onemocněním, obě mají zklidňující působení, napomáhají k lepšímu spánku, se kterým má řada lidí v létě problém. Obě byliny mírně snižují krevní tlak.

V červenci začíná kvést bylinka Světlík, slovensky očianka. Doporučuji nasbírat, nasušit, nebo i vyrobit světlíkové víno.

Světlíkový odvar užíváme především k oplachování očí – pokud trpíme záněty nebo nás oči často pálí.

Světlík můžeme pít i jako čaj, který pomáhá zlepšit dýchání, harmonizuje imunitu, zklidňuje trávení.

Dávejme v létě pozor na prochlazení:

– pokud sedíte v průvanu nebo u klimatizace, dejte si kolem hlavy, krku a ramen lehký šátek nebo sarong, ať vás nebolí ramena, krk, ať předejdete bodavé bolesti hlavy z větru

– mokré plavky si hned převlečte

– bedra a chodidla udržujte v teple. Přestože je vám horko, tyto místa mají náchylnost k prochlazení a tím k oslabení ledvin – kolem pasu mějte uvázané třeba tričko a pokud chodíte naboso, tak studená chodidla promasírujte a nahřejte.

–  ledviny v létě mohou trpět nedostatkem soli – pocením ztrácíme hodně minerálů, obzvláště pokud sportujeme nebo fyzicky pracujeme venku. Ledviny by pak neměly sílu hasit oheň srdce. Nezapomínejte proto na polévky.

– pocit horka můžete snížit snědením salátové okurky nebo melounu, je to vhodnější než zmrzlina, která by příliš zachlazovala náš trávicí systém.

– pivo ani jiné nápoje nepijeme příliš studené, necháme ho odstát na pokojovou teplotu, nepijeme ho ihned po jídle, ale až za 1-2 h, abychom nezastavili trávicí pochody

Hořká chuť je chladná, suchá, protizánětlivá, působí proti křečím z horka, a ztišuje prvek Oheň, který v létě vládne.

My bychom měli zařadit hořké byliny do svého pitného režimu i do stravy.

Vhodný je: jablečník, pelyněk pravý i černobýl, zeměžluč, vachta, čubet benedykt, chmel, oman kořen, čekanka kořen a další hořké bylinky.

U pelyňku (pravý i černobýl) a zeměžluči je třeba opatrnosti, protože obsahují alkaloid thujon, který by mohl vyvolat křeče. Proto tyto byliny užíváme v malém množství a ne víc jak 3 dny po sobě jdoucí.

Pelyněk pravý pijeme jako nálev samostatně i ve směsích s dalšími bylinami (oman kořen, gotu kola, vřes, svízel, maceška, podběl…) především při průjmech a při zavodnění plic u zánětu plic

Pelyněk černobýl – nálev, je velmi vhodný pro oplachování vlasů po umytí šamponem. Navrací šedivějícím vlasům tmavou barvu a podporuje růst vlasů při jejich vypadávání. Můžeme ho také pít jako čaj, má jemnější působení než pelyněk pravý a obsahuje trochu méně thujonu.

Zeměžluč – nálev pijeme většinou jen samostatně, při pálení žáhy, podrážděné psychice, pálení očí, bolestech hlavy, aftech v ústech – při zvýšeném jaterním a srdečním jangu.

Vachtu pijeme jako nálev při nechutenství pro podporu chuti k jídlu.

Čubet benedykt pijeme jako nálev při nechutenství a také pokud se nám hůře vstřebávají živiny ze stravy. Pomáhá i při zahlenění plic a průdušek.

Jablečník – pijeme nálev ze samotné bylinky, ale hodí se i do směsí. Působí protizánětlivě, protikřečově, zklidňuje psychiku, zlepšuje dýchání, odhleňuje, pomáhá vytrávit po oslavách, ochlazuje. Zvláště dobře chutná v nápoji s mátou peprnou.

Oman kořen – doplňuje polysacharid inulin pro výživu zdravé střevní mikroflory ve střevech, rozpouští hleny a usazeniny

Čekanka kořen – doplňuje polysacharid inulin pro výživu zdravé střevní mikroflory ve střevech, podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení

Letní čaj pro zklidnění vnitřní i vnější horkosti:

Jablečník 1 díl

Fenykl drcený  (může být půl napůl s drceným anýzem) 1 díl

Svízel syřišťový nebo přítula 3 díly

Mochna husí nebo stříbrná 3 díly

Hluchavka bílá květ 3 díly

Malina (nebo ostružina nebo rybíz) list 3 díly

Všechny sušené bylinky smícháme, uchováváme v uzavřené sklenici na tmavém místě.

Pijeme v létě 1 hrnek denně mezi jídly, na 250 ml vařící vody dáme 1 čajovou lžičku směsi.

U lidí štíhlých můžeme tento čaj přisladit cukrem nebo medem.

Tento čaj můžeme občas doplnit i mátovými listy.